ESAA på Risskov Efterskole

En spændende kombination af elitesport og efterskoleliv

På Risskov Efterskole giver vi unge elitesportsudøvere mulighed for at dyrke deres sport, samtidig med at de prøver kræfter med efterskolelivet. I tæt samarbejde med talent - og elitesportsmiljøer i Aarhus, ESAA, skaber vi optimale rammer for et år med talentudvikling, fællesskab og uddannelse.

Risskov Efterskole har længe haft et succesfuldt samarbejde med ESAA (Elitesport Aarhus), hvor elitesportselever kan kombinere deres sport med et efterskoleophold. Vi er meget stolte af, at kunne tilbyde unge idrætsudøvere en sammenhæng mellem at være en del af et talent- og elitemiljø og et år på efterskole fyldt med uddannelse, personlig udvikling og fællesskab.

Ved at samle en gruppe ESAA elever på Risskov Efterskole giver det unge talenter en sportslig og en personlig gevinst.

På efterskolen skabes nogle træningsmæssige synergier, og der er en indbyrdes forståelse for de udfordringer, man står overfor som ung eliteatlet. Man er sammen med andre, der har de samme interesser og som faktisk lever lidt på samme vis som en selv.

Den fordel kan Marie Medina Præst nikke genkendende til. Hun er elitesejler og har været ESAA elev på Risskov Efterskole årgang 17/18.

- Selvom vi ikke havde samme sportsgren, havde vi alligevel gavn af hinanden. Både sportsligt, men vi snakkede også sammen om ting, som de andre på efterskolen ikke var så meget inde i. Hvis man for eksempel var presset i en periode, så kunne man tale med de andre ESAA elever om, hvordan de håndterede det, siger Marie Præst.

Det er netop tanken med at give ESAA elever mulighed for at udvikle sig i et fællesskab - på tværs af deres sportsgrene. Vi tilbyder de unge at lære om alle facetter, der knytter sig til elitesport - lige fra mental- og fysisk træning, til dét det kræver at leve professionelt med sin sport.

På efterskolen oplever vi, at eliteidrætsudøverne er fælles om, at være dedikeret til sin sport, og det er dét, der knytter eleverne sammen.

EN ANDERLEDES ALMINDELIG ELEV

”Jeg mærkede til daglig ikke til at jeg havde en anderledes hverdag end de andre på efterskolen og det selvom jeg havde morgentræning flere dage om ugen - og at jeg også var til stævner i udlandet. Risskov Efterskole var god til at få det til at fungere og hjælpe mig med at samle op på det faglige” Fortæller Marie.

Som efterskole oplever vi, at de unge elitesportsudøvere gerne vil have den samme oplevelse med at være på efterskole, som rigtig mange andre unge har. Men det kan være lidt svært for dem, fordi de samtidig har det store engagement til sporten og den store mængde træning. Her giver vi dem muligheden for et efterskoleophold, hvor de kan fortsætte deres sport, men samtidig få alle de andre facetter af efterskolelivet med.

EN SÆRLIG KOMBINATION

ESAA samarbejder med en lang række uddannelsesinstitutioner, hvor man hjælper eliteudøvere med at kombinere sport og uddannelse. Men netop kombinationen af elitesport og efterskole er enestående på Risskov Efterskole. Og efterskoleopholdet kan noget særligt.

- Efterskoleformen kan være med til at skabe et talent-udviklingsmiljø med helhed – hvor sport, skole og dagligdagslivet supplerer hinanden på en spændende måde. Desuden er det med i vores overvejelser, at vi med efterskoletilbuddet dels kan være med til at trække nye talenter til de aarhusianske klubber og dels give et tilbud, der måske kan sikre, at talenter ikke flytter væk fra de aarhusianske klubber, hvor de vælger en efterskole i en anden by, fortæller Ole Keldorf, som er sportschef hos ESAA.

Muligheden for at kombinere efterskoleopholdet med elitesporten var dog også den afgørende faktor for at Marie Præst netop valgte Risskov Efterskole.

- Jeg ville rigtig gerne på efterskole, og med ESAA tilbuddet kunne jeg blive i min klub og ovenikøbet komme tættere på, og det gjorde, at jeg valgte at tage på efterskole.

Det var et valg Marie Præst ikke fortrød, for hende var efterskoleopholdet med til at udvikle hende sportsligt og personligt.

- At være på efterskole gav mig meget mere tid til træning. Jeg kom tættere på min klub og jeg kunne deltage i alle træninger. Men der var også meget mere fysisk træning, efter at jeg begyndte på efterskolen. Man er meget fysisk aktiv, når man går på efterskole, og det har helt klart også hjulpet på min sportslige præstation.

Stay in touch